Vacature: Postdoctoraal onderzoeker Onderwijswetenschappen/Preventie Dyslexie

Postdoctoraal onderzoeker Onderwijswetenschappen/Preventie Dyslexie

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen – Afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen

Publicatiedatum:     17 september 2018
Opleidingsniveau:   Gepromoveerd
Salarisindicatie:       €3.545 tot €4.852 bruto per maand, op basis van 38 uur per week
Sluitingsdatum:        5 oktober 2018
Functieomvang:       22.8 uur per week
Vacaturenummer:    18-549

De afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen (POW) is verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek in de pedagogische en onderwijswetenschappen van de UvA. Medewerkers van de afdeling participeren in het College of Child Development and Education (bacheloronderwijs pedagogische wetenschappen, onderwijswetenschappen en Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA), de Graduate School of Child Development and Education (masterprogramma’s pedagogische wetenschappen, onderwijswetenschappen, lerarenopleiding en PhD-opleiding), het Research Institute of Child Development and Education (pedagogisch en onderwijskundig onderzoek) en Research Priority Area Yield (multidisciplinair onderzoek naar de menselijke ontwikkeling).

Wij zoeken een kandidaat voor de functie van Postdoctoraal onderzoeker.

Als nieuwe medewerker zul je deel uitmaken van de programmagroep Onderwijswetenschappen en samen werken met de programmagroep Onderwijsleerprocessen en Onderwijsleerproblemen. Binnen de programmagroep Onderwijswetenschappen wordt onderzoek gedaan naar de invloed van onderwijsbeleid, schoolorganisatie en leeromgeving op de kwaliteit van onderwijsleerprocessen. Het programma wordt gekenmerkt door aandacht voor de verwevenheid van vraagstukken op het microniveau van leerling en leraar, het mesoniveau van de schoolorganisatie en het macroniveau van onderwijssysteem en -beleid. In de programmagroep Ontwikkelingsproblemen en Onderwijs wordt onder meer onderzoek gedaan naar het effect van (aangepaste) instructie op de ontwikkeling van basisvaardigheden (taal, lezen en rekenen) en naar de etiologie, diagnostiek en behandeling van leerstoornissen.

Projectbeschrijving

Als postdoctoraal onderzoeker ga je meewerken aan de coördinatie en uitvoering van een langlopend praktijkgericht NRO-project dat zich richt op de factoren die een succesvolle grootschalige implementatie van het online computerprogramma Bouw! voor de preventie van leesproblemen mogelijk maken. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Samenwerkingsverbanden Hoeksche Waard en De Eem. Binnen het project wordt een aantal studies gedaan naar de wijze waarop schoolkenmerken (leiderschap, professionalisering) en netwerken voor kennisuitwisseling tussen scholen (onder andere via een online gebruikersplatform) de kwaliteit van de implementatie van Bouw! beïnvloeden.

Taken:

- Coördinatie van de projectwerkzaamheden, zoals bijwonen en verslagleggen van bijeenkomsten van het projectteam, en monitoren van projectvoortgang;
- uitvoeren van een drietal onderzoeken waartoe behoren:

 • ontwerpen vragenlijst en interviewleidraden;
 • gegevensverzameling (vragenlijsten, focusgroepen en interviews);
 • rapportage in praktijkgerichte publicaties en wetenschappelijke publicaties.

Profiel

Je beschikt over:

 • een afgeronde dissertatie in de onderwijswetenschappen, pedagogische wetenschappen, psychologie of sociologie;
 • kennis van de praktijk van het basisonderwijs;
 • uitstekende onderzoeksvaardigheden blijkend uit publicaties in internationale tijdschriften;
 • ervaring met empirisch onderzoek; geavanceerde statistische kennis strekt tot aanbeveling;
 • affiniteit met het onderzoeksterrein van het project;
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheid;
 • goede communicatieve en sociale vaardigheden;
 • sterke organisatorische eigenschappen en doorzettingsvermogen.

Wat bieden we jou?

Een uitdagende werkplek met afwisselende werkzaamheden en voldoende ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en geven je de ruimte om door te vragen. Veelkleurig, eigenzinnig, dynamisch, internationaal georiënteerd en ambitieus zijn typische eigenschappen van UvA-medewerkers. Werken bij de UvA betekent werken in een kritisch, onafhankelijk, creatief, innovatief en internationaal klimaat, met een open sfeer en een sterke betrokkenheid bij Amsterdam en de (internationale) samenleving.

Inlichtingen

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met:

Een projectvoorstel is op aanvraag beschikbaar.

Aanstelling

  Het betreft een tijdelijke aanstelling van 22.8 uur per week voor de duur van een jaar. Bij ongewijzigde organisatorische ontwikkelingen, positieve beoordeling en voldoende formatieruimte is de intentie om het dienstverband daarna nog tweemaal met een jaar te verlengen (totale duur van deze aanstelling op het project is 3 jaar). Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en relevante werkervaring, minimaal €3.545 en maximaal €4.852 bruto per maand bij een volledige aanstelling van 38 uur per week (conform schaal 11, Cao Nederlandse Universiteiten). Daarnaast bieden we een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een ruime vakantieregeling en een eindejaarsuitkering en vinden we het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en professionaliseren. We hebben hiervoor uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden. Uitbreiding van de omvang van de aanstelling met onderwijs behoort tot de mogelijkheden.

  Sollicitatie

  Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht afkomst, huidskleur of overtuiging. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

  Herken je je in het profiel? Dan zien we jouw brief en gedetailleerd cv graag tegemoet.

  Je kunt je sollicitatie tot en met 5 oktober 2018 richten aan mevrouw Petra Wildbret via onderstaande link. #LI-DNP

  Wij stellen acquisitie niet op prijs