Postdoctoraal onderzoeker Onderwijswetenschappen

Postdoctoraal onderzoeker Onderwijswetenschappen

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen – Afdeling Pedagogische Wetenschappen

Publicatiedatum   14 januari 2019

Opleidingsniveau Gepromoveerd

Salarisindicatie    €3.637 tot €4.978 bruto per maand, op basis van 38 uur per week

Sluitingsdatum    27 januari 2019

Functieomvang    30.4 uur per week

Vacaturenummer   19-016

Ben jij gedreven in het doen van onderzoek en geïnteresseerd in de effecten van ervaringsonderwijs in het hoger en wetenschappelijke juridisch onderwijs? Wij zoeken per 1 maart of 1 april 2019 een postdoctoraal onderzoeker Onderwijswetenschappen.

De nieuwe medewerker zal deel uitmaken van de programmagroep Onderwijswetenschappen en de Amsterdam Research Institute for Legal Studies. Binnen de programmagroep Onderwijswetenschappen wordt onderzoek gedaan naar de invloed van onderwijsbeleid, onderwijsorganisatie en leeromgeving op de kwaliteit van onderwijsleerprocessen. Het programma wordt gekenmerkt door aandacht voor de verwevenheid van (innovatie)vraagstukken op het microniveau van lerende en docent, het mesoniveau van de onderwijsorganisatie en het macroniveau van onderwijssysteem en -beleid. De programmagroep streeft ernaar bruggen te slaan tussen onderwijstheorie en -praktijk.

De programmagroep maakt onderdeel uit van de afdeling Pedagogische en Onderwijswetenschappen (POW). De afdeling is verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek in de pedagogische en onderwijswetenschappen van de UvA. Medewerkers van de afdeling participeren in het College of Child Development and Education (bacheloronderwijs Pedagogische wetenschappen, Onderwijswetenschappen en Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA), de Graduate School of Child Development and Education (masterprogramma’s Pedagogische wetenschappen, Onderwijswetenschappen, Lerarenopleiding en PhD-opleiding), het Research Institute of Child Development and Education (pedagogisch en onderwijskundig onderzoek) en Research Priority Area Yield (multidisciplinair onderzoek naar de menselijke ontwikkeling).

Wat ga je doen?

Je gaat meewerken aan de coördinatie en uitvoering van een langlopend praktijkgericht NRO-onderzoeksproject naar ervaringsonderwijs binnen rechtsgeleerdheid.

Binnen het project, ‘Ervaringsonderwijs in juridische opleidingen; een brug naar de samenleving’, onderzoeken docenten van juridische opleidingen aan de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en het studiecentrum voor rechtspleging (SSR) samen met onderzoekers van de programmagroep Onderwijswetenschappen wat de opbrengsten en succesfactoren van juridisch ervaringsonderwijs zijn.

De eerste fase van het onderzoek richt zich op de inventarisatie van good practices in het juridisch ervaringsonderwijs in wo en nascholing. In de tweede fase worden in wo- en hbo-cursussen nieuwe vormen van ervaringsonderwijs ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd. In de derde fase wordt op programmaniveau geëvalueerd in hoeverre ervaringsonderwijs bijdraagt aan de professionele competenties, professionele identiteit, betrokkenheid, tevredenheid en prestaties van rechtenstudenten.

In jouw rol:

 • coördineer je projectwerkzaamheden, zoals bijwonen en verslagleggen van bijeenkomsten van het projectteam en monitoren van projectvoortgang;
 • voer je in samenwerking met de andere projectdeelnemers het onderzoek uit:
  • literatuurstudie;
  • ontwerpen vragenlijst en interviewleidraden;
  • gegevensverzameling en –analyse (vragenlijst en interviews);
  • rapportage in praktijkgerichte publicaties (o.a. praktijkboeken) en wetenschappelijke publicaties;
 • verzorg je samen met andere projectdeelnemers presentaties op praktijkgerichte en wetenschappelijke congressen en bijeenkomsten.

Wat heb je hiervoor nodig?

Je hebt:

 • een afgeronde dissertatie in de onderwijswetenschappen, pedagogische wetenschappen, psychologie of sociologie;
 • kennis van de praktijk van het hoger onderwijs;
 • uitstekende onderzoeksvaardigheden blijkend uit publicaties in internationale tijdschriften;
 • ervaring met zowel kwalitatief als kwantitatief empirisch onderzoek;
 • affiniteit en interesse in het recht, rechtsgeleerdheid en de rol van juristen in de samenleving;
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheid;
 • goede communicatieve, sociale en organisatorische eigenschappen.

Je bent:

 • een doorzetter die ambitieus en doelgericht te werk gaat;
 • een enthousiasmerende bruggenbouwer, die zich kan verplaatsen in de verschillende werelden van onderwijswetenschap en -praktijk.

Wat bieden we jou?

Een uitdagende werkplek met afwisselende werkzaamheden en voldoende ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling bij een inspirerende organisatie. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en geven je de ruimte om door te vragen. Veelkleurig, eigenzinnig, dynamisch, internationaal georiënteerd en ambitieus zijn typische eigenschappen van UvA-medewerkers. Werken bij de UvA betekent werken in een kritisch, onafhankelijk, creatief, innovatief en internationaal klimaat, met een open sfeer en een sterke betrokkenheid bij Amsterdam en de (internationale) samenleving.

Inlichtingen

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met:

Aanstelling

Het betreft een tijdelijke aanstelling van 30.4 uur per week voor de duur van 1 jaar. Bij gebleken geschiktheid, ongewijzigde organisatorische ontwikkelingen en voldoende formatieruimte is de intentie om het dienstverband te verlengen (totale duur maximaal 3 jaar). Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en relevante werkervaring, minimaal €3.637 en maximaal €4.978 bruto per maand bij een volledige aanstelling van 38 uur per week (conform schaal 11, Cao Nederlandse Universiteiten). Daarnaast bieden we een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een ruime vakantieregeling en een eindejaarsuitkering en vinden we het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en professionaliseren. We hebben hiervoor uitstekende studie- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Sollicitatie

Als werkgever handhaaft de UvA een beleid van gelijke kansen. We vinden diversiteit belangrijk en zetten ons volledig in om een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht afkomst, huidskleur of overtuiging. We koesteren de onderzoekende geest en het doorzettingsvermogen en laten de ruimte om door te vragen. Bij ons vormen nieuwsgierigheid en creativiteit de heersende cultuur.

Herken je je in het profiel? Dan zien we natuurlijk jouw brief en cv graag tegemoet. Je kunt via onderstaande link online solliciteren.

De sluitingsdatum is 27 januari 2019. De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in de eerste week van februari. #LI-DNP